• Patronen zijn prettig en nodig, zolang ze functioneel zijn. Wanneer zijn ze dat niet meer?

  14 April 2013

  Patronen vinden we overal terug: In de wolken, in het zand, in ons lichaam, in groenten, in bomen en zaden. Je kunt het zo gek niet bedenken of je vindt er wel een patroon in terug. In het ding of verschijnsel zelf,of als je het patroon vergelijkt met iets anders. De Volkskrant geeft er al maanden mooie voorbeelden van in de zaterdagbijlage Wetenschap.

  Ook je gedrag bestaat uit patronen. Dat is herkenbaar voor jou en ook voor anderen. Die voorspelbaarheid geeft vertrouwen. Je weet dat je iets kunt, ergens goed in bent, anderen weten dat ook.
  Als zo'n patroon je niet meer oplevert wat nodig is om je happy te voelen en effectief aan de slag te zijn, dan levert dat gedoe op. Het kan zijn dat een patroon dat eerst veel opleverde door veranderende omstandigheden tegen je gaat werken en niet meer effectief  is.
  Dan is zo'n patroon niet meer prettig en niet meer functioneel. "Toen en daar" was je patroon waardevol, maar ''hier en nu'' klopt het niet meer.

  Patronen zie ik ook terug in organisaties. In het klein tussen mensen, in teams of in afdellingen. Soms is een patroon te herkennen in de hele organisatie. Mooi om geïnspireerd door de natuur naar mensenwerk te kijken om te ontdekken en onderzoeken hoe het werkt.

  Door Linda Weijers

  Geef uw reactie

  Naam
  E-mailadres

Inspiratie

Archief