• 31 Januari 2014: Haalt HRM de 21e eeuw? De sleutel?

  Onlangs waren de uitkomsten van het promotieonderzoek van Peter Blok, docent aan de Hogeschool van Amsterdam, onderwerp van gesprek op een door de HvA en NVP georganiseerd seminar. De vraag stond centraal: Overleeft HRM de 21e eeuw?
  Hoe kan kennis en kunde van huidige en nieuwe generaties ingezet worden in arbeidsorganisaties? Hoogleraar Strikwerda van de UVA en Wim Kooijman, voorzitter NVP, voegden hun geluid er aan toe. Dat meer van hetzelfde niet helpt, is overduidelijk. Oplossingen vinden om effectief gedrag in organisaties te ondersteunen is een grote uitdaging. Helaas sneeuwde Peter Blok wat onder bij de aanwezige Kooijman en Strikwerda.

  Deze twee waren het in die zin met elkaar eens dat de sleutel is: interactie. Kennis/kunde is één, het effectief beschikbaar kunnen maken in een sociale omgeving is twee.
  De vraag blijft over:  hoe gaan organisaties gerichter aandacht besteden aan het vermogen van hun medewerkers om ‘’betekenis te geven aan de situatie” en ‘’om te gaan met keuzemogelijkheden en om passende besluiten te (durven) nemen’’?
  Het zich – onbewust - verschuilen achter ‘cultuurvraagstukken’ past niet meer.
  Er is werk aan de winkel!
  En dan zullen we ervaren of HRM de beweging gaat maken de 21e eeuw te overleven.
  Ik denk dat dit een onderzoekende houding vraagt over wat er in het hier en nu gebeurt in aanvulling op een beperkte en passende hoeveelheid ‘meten is weten’; een onderzoekende en een niet-wetende houding van HR, van de mensen die richting aangeven (managers) en van de professionals met kennis en/of kunde vanzelfsprekend graag van betekenis zijn.
  En als het gaat om de psychosociaal gedrag te onderzoeken dan kan de hulpvraag zijn:
  Wat doe ik met iemand als jij in een situatie als deze?  Daarna komt dan de interactie.

  (Die interactie kan mooi onderzocht worden via de Transactionele Analyse. Uitgebreidere info over mijn ervaringen op de NVP/HvA middag op mijn pagina Inspiratie)

  Door Linda Weijers

  Geef uw reactie

  Naam
  E-mailadres

Blog

Archief